Mediaverklaring

Bellinga TV Mediaverklaring

Beste journalisten, fans en geïnteresseerden, 

Regelmatig worden wij benaderd door media en pers omdat wij dagelijks ons gezinsleven vloggen. Vaak hebben deze contactverzoeken betrekking op serieuze maatschappelijke vraagstukken, zoals ‘kindvloggers’, kinderarbeid, commerciële samenwerkingen en de invloed van social media. Wij kiezen ervoor om geen vragen ad-hoc te beantwoorden of deel te nemen aan discussies of radio/tv-interviews rondom deze onderwerpen. 

Dit haalt niets weg van het feit dat dit hele serieuze onderwerpen zijn, waar elke ouder en elk gezin (bekend of onbekend) zelf zorgvuldig mee om dient te gaan. Als familie zijn wij zeker voorstander van goede wet- en regelgeving rondom deze onderwerpen en we hopen dan ook dat eenieder hier met gezond verstand en rationeel fatsoen mee omgaat.

We hebben deze pagina ingericht om op één centrale plek onze inhoudelijke reactie te delen over deze onderwerpen. We behouden ons daarnaast de mogelijkheid om deze pagina in de toekomst aan te vullen of verder te verduidelijken. Uiteraard zijn we (met gepaste mate) beschikbaar voor interviews over onderwerpen die aansluiten op en bijdragen aan onze missie om positiviteit de wereld in te sturen.

Ons verhaal

Ons YouTube-kanaal is ooit begonnen als ‘Slank en Fit TV’, bedoeld voor een volwassen doelgroep. Deze video’s gingen steeds vaker over hoe we gezonde voeding en andere thema’s in ons gezinsleven wisten toe te passen. Ondanks onze passie voor het maken van video’s en het dagelijkse vloggen keek er in de eerste jaren vrijwel niemand naar onze video’s. Toch gingen wij door, aangezien video’s maken onze passie is. 

Gedurende dit proces groeide in ons gezin de kinderen op en kregen we door de jaren heen ook steeds meer jongere abonnees en volgers. Wat er de laatste twee jaar is ontstaan rondom het dagelijkse inkijkje in ons gezinsleven hebben wij ook nooit voor mogelijk gehouden. We zijn er erg dankbaar voor en trots op dat we elke dag een stukje positiviteit kunnen delen. Zo dankbaar zelfs, dat we hier onze levensmissie van gemaakt hebben. 

Hoe wij vloggen

 • Op ons YouTube-kanaal vloggen we ons dagelijkse gezinsleven en delen we zoveel mogelijk van de gebeurtenissen en beslommeringen die we als gezin meemaken. Er is voor onze dagelijkse vlogs dus geen sprake van voorbedachte scripts of van te voren opgezette gebeurtenissen. We creëren herinneringen voor onszelf en delen deze met onze kijkers.
 • Het ontstaan van de YouTube-kanalen van onze kinderen Luan en Lucilla kwam doordat we voor de kids opzoek gingen naar mogelijkheden om beelden van hun te bewaren, op het moment dat ze wat leuks deden in de reguliere vlogs. Zie daarvoor vooral hun allereerste video’s. Zo gingen deze beelden niet ‘verloren’ in de vele reguliere, dagelijkse vlogs, maar kregen ze een eigen plekje op het internet, zodat ze gemakkelijk teruggekeken kunnen worden. Vanuit daar is zijn de kids-kanalen gegroeid en blijven ze groeien, ook tot onze verbazing en trots.
 • Het komt regelmatig voor dat we een paar maanden achter elkaar geen content uploaden op de kanalen van onze kinderen. De kids vragen ons namelijk zelf wanneer ze samen een nieuwe video willen maken. Ook hebben de kinderkanalen geen vaste uploadtijden. We maken dus content en uploaden video’s op de kinderkanalen als het ons uitkomt.
 • Alle YouTube-kanalen van onze kinderen zijn (zeer bewust) reclamevrij. Negen van de tien speelgoedartikelen die je in deze video’s voorbij ziet komen, zijn door onszelf gekocht. Soms krijgen we wat gratis speelgoed of producten opgestuurd, maar we committeren ons nooit aan verplichtingen om daar iets mee te doen in onze vlogs. 
 • Het gebruikte speelgoed geven we weg aan deelnemers van ons Bellinga Speelgoedfonds. Op deze manier komt het terecht bij leuke, goede doelen. Hiermee willen we kinderen leren dat ze zelf ook af en toe dingen eenvoudig kunnen weggeven en hiermee andere kinderen kunnen helpen.
 • Ook de Instagram-accounts van onze kinderen zijn volledig reclamevrij. Alleen op Fara’s Instagram-account worden commerciële berichten gedeeld, conform te voorwaarden van dit platform. Op het moment van schrijven zijn deze commerciële berichten op één hand te tellen. Commerciële posts zullen in de toekomst bovendien voorzien zijn van een melding. 
 • Winacties die wij uitvoeren zijn eveneens geen ingekochte bedrijfsreclame. Dit zijn juist persoonlijke teruggeefacties van onze familie, aan onze fans. Deze winacties hebben wij vaak zelf aangevraagd bij onze partners en om mee te doen hoeven onze fans geen commerciële handelingen te verrichten of persoonlijke data achter te laten. Wij krijgen hier bovendien niet voor betaald.
 • Onze vakanties en uitjes zijn negen van de tien keer in ruil voor onze deelname, als we ze al niet zelf betalen. Hier is ook geen sprake van commerciële afspraken, laat staan commerciële verplichtingen. Daardoor is er dus ook geen druk op de inhoud van de vlog-content, tijdens onze vakanties. Eventuele commerciële afspraken kunnen ook alleen gemaakt worden zonder te specifieke eisen; wij prijzen bijvoorbeeld geen producten of diensten aan. Wij zullen altijd ‘slechts’ onze ervaringen als gezin delen.
 • Als ouders investeren wij graag in het talent en de dromen van onze kinderen. Het maakt ons niet uit of dat nou voetbal, sport of muziek is. Luan zijn talenten zijn muziek maken en zingen. Het was zijn droom om een eigen liedje uit te brengen en wij hebben als gezin nu de mogelijkheid om deze droom te realiseren. We vinden dit proces een mooie en leerzame ervaring voor onze zoon. We betalen daarom zelf de productie van de muziek en de videoclips, in plaats van hieraan te verdienen.
 • Wij hebben geen commercieel management en hebben dat ook nooit gehad. Inmiddels zijn we ook al een aanzienlijke tijd niet aangesloten bij een commercieel YouTube-netwerk, een MCN. Ons YouTube-kanaal wordt dus door onszelf beheerd en wij worden hierbij ondersteund door vrienden en kennissen.
 • ‘Het werk’ wordt gedaan door Daniel en Fara. Het editten van de vlog, het bijhouden van social media, het beheren van de mailbox beheren en onze eigen boekhouding: alles doen wij samen. We hebben hiervoor geen extern bedrijf ingeschakeld die dingen voor ons regelt. Hier hebben we voor gekozen om ons gezin te beschermen, om zorgvuldige keuzes te kunnen maken en geen verplichtingen aan te gaan waar wij zelf niet 100% achter kunnen staan.
 • Wij beperken aangekondigde aanwezigheid in het openbaar tot een minimum en verkiezen hierbij kwaliteit boven kwantiteit. Daarnaast zien we nauwkeurig op na dat alle publieke aanwezigheid van De Bellinga’s plaatsvindt binnen de Nederlandse wet- en regelgeving. Daarbij staat veiligheid voor ons gezin en gezinsleven én voor dat van onze fans bovenaan onze prioriteitenlijst. Hierbij houden we zelf de regie, in plaats van deze uit handen te geven.
 • Onze kinderen vinden het oprecht leuk om video’s te maken en zijn zelf prima in staat om aan te geven wanneer ze wel of wanneer ze even niet willen filmen. Net zoals wij, als ouders zelf, eigenlijk.
 • We besteden nog altijd veel meer tijd zonder een camera dan met, alleen hebben kijkers dat gevoel misschien minder omdat we de hele dag door kleine stukjes filmen en deze aan elkaar plakken. Hierdoor ontstaat mogelijk het gevoel dat je als kijker echt letterlijk een hele dag van ons gezin hebt kunnen zien, terwijl dat dus feitelijk niet zo is. 

Tot slot: wij filmen ons gezinsleven. Niet alleen het leven van onze kinderen, maar ook vooral dat van onszelf. Hierdoor worden we niet alleen gevolgd door kinderen, maar ook door veel volwassenen (vaak ouders en gezinnen.

Wil je meer weten over onze visie, onze missie en over het ontstaan van onze bijzondere reis, lees dan ook zeker ons boek, getiteld ‘Het Grote Bellingaboek ’.

Liefs, 
Daniël, Fara, Luan, Lucilla en Luxy